Uyuşturucu madde kullanma suçu TCK md.191’de düzenlenmiştir. Buna göre, uyuşturucu maddeyi (esrar, eroin, kokain vb.) kişisel kullanma amacıyla satın alan, uyuşturucu maddeyi kabul eden yahut bulunduran ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, uyuşturucu madde kullanma veya bulundurma suçunu işlemiş olur. Kişinin kişisel ihtiyacı aşacak ölçüde uyuşturucu madde bulundurması halinde fail, uyuşturucu madde ticareti suçu ile cezalandırılmaktadır.
Trafik kazası sonucunda gerçekleşen zarar ilişkin zarar gören tarafın tazminat isteme hakkı bulunmaktadır. Zarar gören, kaza sonrası meydana gelen zararların giderilmesi için kazanın gerçekleşmesine sebep olan ve sorumluluğu bulunan kişilere karşı tazminat davası açacaktır. Zarar ise bedensel ve malvarlığına ilişkin maddi olabileceği gibi kişilerin uğradığı huzursuzluk, duygusal yıpranma temelli olarak manevi de olabilmektedir. Tazminat davası Türk Borçlar Kanunu madde 49 ve devamı hükümlerine göre açılabilmektedir. TBK madde 49’a göre “Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür.”.
Vatandaşlık kısaca, birey ile devlet arasındaki hukuki ve siyasi bağı ifade eder. Vatandaşlık statüsü ile birlikte, ülkede bulunan yabancılar ile vatandaşlar birbirinden kolayca ayırt edilebilmektedir. Vatandaşlık hukukunun temel ilkelerinden olan “herkesin mutlaka bir vatandaşlığı olmalıdır” ilkesi günümüzde büyük ölçüde etkisiz hale gelmiştir. Bu ilke ile kişilerin vatandaşlığı konusunda karışıklıkların önlenmesi amaçlanırken artık günümüzde “çifte vatandaşlık” durumu önem kazanmıştır. Bu yazımızda Türk vatandaşlığını kazanma yolları anlatılacaktır. Anayasamızın 66. Maddesi şöyledir: "Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türktür. Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir. Hiçbir Türk, vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunmadıkça vatandaşlıktan çıkarılamaz. Vatandaşlıktan çıkarma ile ilgili karar ve işlemlere karşı yargı yolu kapatılamaz." Bu genel hüküm ışığında 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile vatandaşlığın kazanılma ve kaybedilme şartları düzenlenmiştir. Türk vatandaşlığı, doğum ve sonradan kazanma ile kazanılabilir.